Tot necessita el seu temps, no pots avançar-te al temps de sembra i esperar que la collita surti abans.
La naturalesa té un ritme, i hem de respectar-lo, i conèixer-lo. La paciència és l’acceptació que les coses poden passar en un ordre diferent al que tenies en la teva ment.
Nosaltres som agricultors locals i feim producció integrada, que és un sistema de producció d’aliments de qualitat mitjançant mètodes respectuosos amb la salut humana i el medi ambient, on es dona resposta a les demandes de qualitat i seguretat en els aliments que exigeixen els consumidors responsables.
La producció integrada és el conjunt de «sistemes agrícoles d’obtenció de vegetals que utilitzen al màxim els recursos i els mecanismes de producció naturals i asseguren a llarg termini una agricultura sostenible, i introdueixen mètodes biològics de control, químics i d’altres tècniques que compatibilitzen les exigències de la societat, la protecció del medi ambient i la productivitat agrícola, així com les operacions realitzades per manipular, envasar, transformar i etiquetar productes vegetals acollits al sistema.»
A la Unió Europea està oficialment regulada i cada país aplica la seva normativa. Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears tenen cadascun la seva, que pot ser diferent encara que el concepte bàsic sigui el mateix. L’adscripció oficial a aquest sistema és voluntària i comporta tot un seguit d’obligacions per part de l’agricultor i de controls per part de l’administració. En conseqüència està prohibida, per exemple, la utilització dels anomenats calendaris de tractaments als quals, de forma rutinària segons l’època de l’any, estan fixats unes aplicacions de productes agroquímics tant si la plaga o malaltia efectivament es presenta o no. L’ús de mitjans químics autoritzats s’ha de fer amb parsimònia, en respectar escrupolosament les instruccions i en eliminar de manera controlada els residus.
Els objectius concrets que persegueix la producció integrada són els següents:
- Obtenir productes d’alta qualitat
- Protegir la salut del productor i del consumidor
- Aplicar processos productius respectuosos amb el medi ambient
- Afavorir la diversitat de l’ecosistema agrícola respectant la fauna i flora autòctona
- Justificar i minimitzar l’ús de productes agroquímics i els residus
- Potenciar l’activitat conservadora del medi rural i el paisatge
- Produir d’acord amb les tècniques que tenen en compte els coneixements tècnics i científics
- Adaptar-se a la forma de producció intensiva de les empreses agrícoles actuals, assegurant-ne la seva viabilitat econòmica.
- Realitzar una correcte gestió dels recursos naturals
A diferència de l’agricultura ecològica la producció integrada utilitza, juntament amb mètodes biològics de control, productes agroquímics (adob, plaguicides) amb certes restriccions. Els objectius són el respecte al medi ambient la sostenibilitat i oferir certes garanties de qualitat i sanitàries als consumidors. En definitiva, busquem fer tot el possible amb els recursos disponible sense posar en perill la fertilitat de la terra. Som part de la terra i hem de respectar els seus cicles.
#ProducteLocal #EstimaLaTerra #AgromartBalear #Mallorca #Pagesos #DetotaLaVida #SaborsDeLaNostraTerra #Fruites #Verdures #AgromartMallorca #Agromart #LaTerraiLesPersones #MediAmbient #km0 #ProduccióIntegrada #SomUnOrganisme