El nostre projecte de cultiu de varietats locals fructícoles ha rebut el suport de la conselleria d´agricultura, pesca i alimentació dins del marc del PLA DE DESENVOLUPAMENT RURAL DE LES ILLES BALEARS 2014-2020 en la linea de SUPORT A PROJECTES PILOT I AL DESENVOLUPAMENT DE NOUS PRODUCTES, PRÀCTIQUES, PROCESSOS I TECNOLOGIES, CONVOCATÒRIA 2020. Moltes gràcies!
PLA DE DESENVOLUPAMENT RURAL DE LES ILLES BALEARS 2014-2020
LÍNIA: SUPORT A PROJECTES PILOT I AL DESENVOLUPAMENT DE NOUS PRODUCTES, PRÀCTIQUES, PROCESSOS I TECNOLOGIES, CONVOCATÒRIA 2020
PROJECTE: “TÈCNIQUES AGRÍCOLES MODERNES A VARIETATS LOCALS FRUCTÍCOLES” Expt COPPI2020_1/004
PROMOTOR: AGROMART SL, PAGESOS DE SA SERRA SL, RAFEL FIGUERA, JUAN MENDEZ, IRIA TENORIO.
IMPORT D’AJUDA PÚBLICA-FONS IMPULS TURISME SOSTENIBLE: 96.140,59 €
RESULTATS:
- Recuperació, producció i comercialització de la fruita local, gairebé inexistent en l’actualitat, en els principals canals de comercialització de l’illa de Mallorca.
- Demostrar i donar a conèixer a través del camp d’experimentació la viabilitat productiva de les varietats locals de fruiters, mitjançant tècniques agronòmiques de la fructicultura moderna, permetent millorar la productivitat de les explotacions i posant al mercat un producte nou i diferent del que es pot trobar en les grans superfícies agroalimentàries.
- Despertar inquietuds i animar al sector productiu agrícola Mallorquí, així com també als propis integrants del present grup de cooperació, i apostar per aquest tipus de cultius amb tècniques agronòmiques de la fructicultura moderna.
- Assegurar la subsistència de varietats locals de fruiters, donant-les a conèixer i posant-les en valor tant al productor agrícola com al consumidor final.
Com va dir un pensador: la uniformitat és la mort, la diversitat és la vida. Aquesta idea és totalment aplicable a la biodiversitat de Mallorca, i en concret a les varietats locals en el camp.
El nostre compromís amb el territori i amb el producte local passa també per tornar posar amb valor aquelles varietats hortícoles i fruticoles autòctones i tradicionals denominades i catalogades com a Varietats Locals de Mallorca.
Amb aquesta recuperació volem que els nostres clients tenguin l’oportunitat de retrobar-se amb sabors i aromes que aquestes darreres dècades s`han perdut. És per això que amb l’ajuda de l’Associació de Varietats Locals de Mallorca hem reincorporat al nostre calendari de sembres i amb conseqüència als nostres estants diferents varietats hortícoles tals com: Tomàtiga de Mutxamel, Tomàtiga de ramellet de ferro, Pebre d’envinegrar, Pebre de tap de cortí, Pebre coent de cirereta, Carabassa de cabell d’angel, Carabassa llarga, Meló fei llarg i rodó, Carxofes negres mallorquines, Cols borratxones.
Dins la mateixa línia aquest hivern hem realitzat una plantació de 4000 arbres fruiters, tos ells de varietats locals. Per decidir quines varietats havíem de sembrar ens hem deixat assessorar pels millor especialistes del sector, professionals amb moltíssima d’experiència i compromís als quals els hi estam molt agraïts.
Hem sembrat Albercoquers, Pruneres, Melicotoners, Pomeres i Figueres.
• Albercoquers: Albercoc murtó molt reconegut a Porreres per fer nom al seu obtentor (el difunt planterista Gori Murtó), Albercoc Inquer (obtingut a l’antiga cambra agrària d`Inca), Albercoc de Galta o de pinyol dolç (tradicionalment molt reconegut pels sequers del pla de Mallorca).
• Pruneres: Prunera de frare llarg o roig, Prunera de cor de bou, Prunera de fraula, Prunera de plàtan.
• Melicotoners: Mamelló, Groc tardà, Sineus originari d’aquest municipi
• Pomeres: De la rosa, Nespla, Marinera, De SANT Joan
• Figueres: Albecor, Peretjal, Bordissot negre, Martinenca, Victòria.
Defensem les varietats locals, perquè són bones per a preservar la nostra biodiversitat, la dels cultius tradicionals i autòctons. No som aliens a la naturalesa, som part d’ella, i potenciant la seva diversitat la protegim.
La recuperació d’aquest arbres fruiters s’ha pogut dur a terme gràcies a l’ajuda i assessorament d’alguns dels millors profecionals del sector. és per això que volem donar les gràcies públicament a :
Don Llorenç Payeres, enginyer tècnic agrícola, docent i un gran apassionat per de les varietats locals. és autor de diferents llibres tals com l’inventari de varietats tradicionals del les Illes Balears. Ell ha estat el coordinador del projecte.
Don Bernat Canyelles, tècnic de l’IRFAP i gran defensor de les varietats local. El seu llegat i la seva dedicació amb les varietats locals de les Illes Balears és de gran admiració.
En qüestió de Figueres no podiem tenir millor mestre, hem tengut la sort de poder seguir els consells de la persona que més sap de figueres, el senyor Monserrat Boscana de la finca Son Mut de Llucmajor.
Als viveristes Hermanos Llabres (Biel Llabres) i Viveros Llabres (Miquel Àngel Llabres), ambdues empreses de manacor. També al viverista Joan Cresì de Buger.
Als joves empeltadors Joan Trobat i Joan Barceló de Porreres.
I finalment i en caire comercial també agrair al Merca (empresa comercialitzadora) i als seus pagesos el seu compromís amb el projecte.